Dolç Blanch, un referent en el sector immobiliari a la Cerdanya

dolçblanch copia
L’agència cerdana, nascuda a últims dels anys 80, porta més de 40 anys de servei

PUBLIREPORTATGE – ENTREVISTA

Més de 40 anys com empresa familiar dedicada a l’administració de finques i agència immobiliària. Tot i que l’agència Dolç Blanch va ser fundada l’any 1983, els seus impulsors ja tenien experiència prèvia en el sector. Josep Maria Dolç i Arnau, sense anar més lluny, ja portava la gestió de comunitats de propietaris i gestió d’assegurances des d’abans de 1978. Ell, i el seu soci, Manel Blanch i Ròdenas, van unir esforços per fundar Dolç Blanch; la trajectòria de l’empresa, la solvència demostrada i la qualitat del servei han posat de manifest la bondat i l’encert de la iniciativa dels dos empresaris.

Qui té la veu cantant de la immobiliària avui és, però, la segona generació: Alencar Dolç i Selva (diplomat en Ciències Empresarials i Comerç Internacional). El seu pare li ha traspassat la gestió del negoci, aquests últims mesos. Això no treu que el dia de l’entrevista, al despatx de les oficines de l’agència, a Alp, ens hem assegut al voltant d’una taula uns i altres i no hi ha faltat ningú: Alencar, Manel, Josep Maria i servidor. Més que una entrevista ha resultat una conversa distesa amb professionals del sector de llarg recorregut i experiència.

Oficines de la immobiliària a Alp. (Foto: Dolç Blanch)

Més de 40 anys d’agència avalen que el servei deu haver estat i és molt correcte…

Vam començar anys abans dels 80. Llavors portàvem comunitats de propietaris i algunes assegurances. Vam fer les oposicions per a treballar d’API (Agent de la Propietat Immobiliària) i també el curs per a treballar com administradors de finques. L’oficina va venir més tard, a mitjans dels anys 80. Al final, com bé dius, més de 40 anys de gestió i tracte amb el client amb un balanç molt positiu. Molt satisfets.

Sempre en creixement…

Sí. Des dels inicis, que gestionàvem 5 comunitats de propietaris a l’actualitat, que portem més de 130 comunitats, és evident que hem crescut. Vam començar dues persones i avui som 10! Hem tingut un creixement visible i molt regular. Però l’èxit de Dolç Blanch, si ho podem dir així, és un altre.

Digueu…

Perquè gestionem 130 comunitats, però potser podríem tenir-ne molts més. Algunes no les hem volgut gestionar i altres, conscients de les nostres possibilitats pel que fa els recursos humans, les hem descartat. El volum no és el més important. El més important és que durant aquests anys de trajectòria no hem perdut gairebé cap client. Amb els dits d’una mà, i no tots, es poden comptar els clients que han començat i han marxat, anys després, de Dolç Blanch.

Entenc. Com deia abans, això és la prova que el client està satisfet de la gestió que s’ha fet de la seva propietat…

La feina ben feta i molt professionals. Moltes ganes de fer-ho bé. Si ho gestiones malament no tindràs èxit. El nostre creixement s’ha fet dins del possible i sempre intentant donar un bon servei. Estàs parlant de confiança ja que els propietaris et posen el seu patrimoni a les teves mans.

Alencar Dolç i Selva i Manel Blanch i Ròdenas. (Foto: Dolç Blanch)

Feu vendes, lloguers, administració…

Tenim quatre línies de negoci: administració de finques, API, assegurances i lloguers. Les vendes són variables, és clar, mentre que l’administració de finques és sempre un volum que es manté amb un client molt fidel, com ja t’hem dit.

Perquè el mercat de l’agència és Alp i la Cerdanya?

R.- El nostre mercat és la Cerdanya, sí. Tenim algunes propietats per vendre o llogar fora d’aquest àmbit però són més compromisos puntuals que tenim amb els nostres clients que no pas una voluntat d’abastir més àrea.

La crisi del 2008 us va passar factura?

Aquesta última crisi va tancar moltes agències. Nosaltres vam sobreviure. No fèiem un extra de benefici, en quant no hi havia vendes. Però l’oficina va continuar i vam seguir creixent. El 2010, que no es venia res, nosaltres encara vam fer alguna cosa.

Els preus, però, si que van anar a la baixa i encara hi som…

És que els preus, abans del 2008, estaven sobredimensionats. Estem a un 40% o un 30% dels preus del 2007 i 2008, segur. Diríem que actualment estem un 30 % per sota d’aquells preus de fa 12 o més anys. En els últims mesos ha pujat sensiblement els preus, un 10% més o menys.

Afecta per igual tota la comarca?

No. Hi ha zones, com ara Soriguerola, on hi ha una demanda diferent i el perfil de client és un altre. De fet, els preus també són diferents.

Obra nova, increments de vendes…

S’està construint de nou i força, sí. I s’està venent molt bé tota aquesta nova construcció. Preus que oscil·len dels 400.000 als 600.000 euros. 

I segona mà?

La gent es creu que el preu del seu habitatge puja perquè s’està construint al costat de casa seva. I no. No han pujat els preus de segona mà; fa deu anys veníem per igual. El volum de venda és baix, en aquest cas. Qui compra un pis de segona mà vol fer-se els banys i la cuina nous… no és tan fàcil, eh! 

La Cerdanya, però, no perd l’atractiu en el mercat…

Hi ha bon mercat. La Cerdanya funciona molt bé. I ara no es compra per invertir sinó que qui compra ho fa per gaudir de la vall. Per invertir és una rucada perquè el rendiment mig és del 2 %, aproximadament.

Quins reptes teniu com agència?

Continuar donant el mateix servei a les comunitats i clients. Personalment –parla l’Alencar– intentar donar el mateix servei que han donat els fundadors. Encara hi ha molta gent que passa per l’oficina perquè vol saludar el meu pare i tenen ganes de veure’l, tot i que ell ja s’ha jubilat. Ara, la pressió la tinc jo que sé que ho hauré de fer tant bé com ell ho ha fet. El nivell està alt.

I projectes de futur?

Hi haurà canvis a l’oficina perquè volem reforçar l’àrea de vendes. Tenim projectes de creixement comercial i també altres vinculats a les assegurances. Volem continuar creixent, de forma pausada, però creixent.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email